Överföringar

Överföringar eller transfers (från det engelska ordet som är just "transfer") kan användas i ett nästan oändligt antal situationer. Allra vanligast är de hur som helst efter att partnern öppnat med 1NT.

 

2diamond och 2heart visar då minst femkortsfärg i högfärgen över (2diamond visar alltså hjärter och 2heart spader) och ber öppnaren att bjuda den. En överföring lovar ingen styrka så med en svag hand passar man helt enkelt på öppningshandens bud. Har man intresse för utgång bjuder man:

2NT: Inviterande med precis femkortsfärg och 8-9 hp

3NT: Visar precis femkortsfärg och styrka för utgång, ber öppnaren välja mellan 3NT och 4 i högfärg
3högfärg: Inviterande med minst sexkortsfärg
4högfärg: Styrka som räcker till utgång och minst sexkortsfärg
Ny färg: Naturligt och krav till utgång

 

Anledningen till att man bjuder sang med femkortsfärg är att partnern ska kunna välja mellan att spela högfärgen eller sang beroende på om han har trekortsstöd (eller mer) eller inte. Med en sexkortsfärg vet man att högfärgen ska vara trumf (partnern har ju lovat minst två kort i alla färger med sin sangöppning) och kan därför bjuda om den.

 

Ett område där överföringar blir mer och mer populära är som svarsbud på öppningsbudet 1club. Det används också ofta i olika typer av budgivningar där båda sidor bjuder.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar