Namyats

Namnet Namyats låter mystiskt tills du får reda på att det är Stayman (världens vanligaste konvention) baklänges. Metoden utvecklades för att skilja på konstruktiva och destruktiva 4heart- och 4spades-öppningar. Med bra kort öppnas med 4 i lågfärg (4club med hjärter och 4diamond med spader) medan man med en sämre hand öppnar med sin färg. Till exempel:
 
spades A K J T 9 6 3  heartdiamond A K 5  club 10 5

Öppna med 4diamond - bra spärr i spader

spades 7 3  heart Q J T 9 8 5 4  diamond K J 9 4  club -

Öppna med 4heart - dålig spärr i hjärter

De vanligaste definitionerna för händer som öppnas med 4 i lågfärg är minst sjukortsfärg med högst en förlorare och ett visst antal stick, oftast mellan sju och åtta.
 
Svarshanden bjuder allt som oftast 4 i högfärg men med slamintresse kan han bjuda reläbudet för att be svarshanden bjuda vidare med ett stick mer än vad han lovat.
 
Fördelarna med konventionen är förstås precision i slambudgivningen medan nackdelarna är att motståndarna också får mer precision i sin budgivning. Idag är det därför många som spelar öppningsbudet 3NT som en gående högfärg istället för det mer klassiska gående lågfärg.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar