Kravpass

Ett pass som avges med förväntan om att partnern antingen bjuder eller dubblar är ett kravpass. Då missförstånd kring detta ofta är dyra är det bra att prata igenom när ett pass är krav med sin partner. Det finns dock många olika sekvenser där det är aktuellt och kan därför vara svårt att komma fram till generella regler.
 
Många spelar med kravpass efter att man krävt till utgång eller efter att man redan har straffdubblat motståndarna en gång. Några exempel:
 
Väst Nord Öst Syd
1spades 2club 2NT* 4club
       
4spades 5club Pass*  
       
 
Här var Östs 2NT krav till utgång så när Nord bjuder 5club är Östs pass krav. Han vet inte om man ska straffdubbla motståndarna eller bjuda 5spades men en sak är i alla fall säker - man ska inte släppa 5club odubblat.
 
 
Väst Nord Öst Syd
1spades Dbl Rdbl 2club
       
Pass* Pass Dbl Pass
       
Pass 2diamond Pass*  
       
 
Västs första pass är krav efter Östs redubbling, antingen ska Öst straffdubbla eller bjuda något. När Nord sen flyr i 2diamond (hans upplysningsdubbling följde nog inte lärobokens rekommendationer) är Östs pass också krav.
 

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar