Om Dagens Bridge

 

1. Bakgrund
2. Om Mikael Grönkvist
3. Målgrupp
4. Produktbeskrivning och bruksanvisning

1. Bakgrund
Dagens Bridge började som en dansk hemsida med samma namn (www.dagensbridge.dk) i december 2011. Det var den danske elitspelaren och bridgeläraren Lars Blakset som var initiativtagare och skribent på siten. Till en början erbjöds en giv om dagen men då det på nätet, till skillnad från i vanliga tidningar, finns så gott som obegränsat med utrymme växte innehållet. Bridgeskola, galleri och ordbok var några av de första extrafunktionerna som utvecklades och det fortsatte sedan med Dagens färg och en andra lite lättare giv per dag.

Under 2014 växte så en idé fram om att starta samma tjänst på svenska. Ett hål fanns att fylla efter Bridgetidningens försvinnande och Lars kontaktade Mikael Grönkvist. Idag är det Mikael som driver den svenska hemsidan som, även om den delar många funktioner med den danska, står helt på egna ben.

 

2. Om Mikael Grönkvist
Mikael ”Micke” Grönkvist är 22 år gammal och är född och uppvuxen i en bridgefamilj från Örebro. Trots sin unga ålder har han dock redan samlat på sig mängder med mästerskapsmedaljer och titlar. På juniorsidan har det bland annat blivit ett JEM-, tre JNM- och sju stycken JSM-guld tillsammans med ett antal VM-kvartsfinaler och ett JEM-silver. Andra bedrifter värda att nämnda är att han var den yngsta spelaren som vunnit SM-lag när han gjorde det 2013 (han blev dock av med det rekordet redan året efter), en sjätteplats i den amerikanska stortävlingen Reisinger och att han var den näst yngsta stormästaren genom tiderna när han blev det 2013.

 

Vid sidan av spelandet har Mikael också jobbat med att lära ut bridge på Nya Bridgeskolan i Stockholm. Sedan några år tillbaka håller han där kurser och skriver material för olika nivåer. Han är också uppskattad som skribent i ”Juniorbloggen” på Svenska Bridgeförbundets hemsida och har författat artiklar till Tidningen Bridge såväl som Bridgetidningen innan den lades ner.

 

3. Målgrupp
Tanken med Dagens Bridge är INTE att enbart vända sig till experter och landslagsspelare. Med de två givar som publiceras dagligen kan så gott som alla spelare, även de som fortfarande går kurser, lära sig något och bli bättre. Är du intresserad av att läsa om givar från de senaste tävlingarna så är det A-givarna som gäller. Vill du däremot främst utvecklas som bridgespelare och inte behöva läsa om en massa krångliga budgivningar är det istället B-givarna som rekommenderas för dig. Oavsett vilket kan du förstås läsa båda två, varje dag!

I och med att alla bud förklaras närmare är målet att vem som helst ska kunna följa med och ta del av de poänger som givarna bjuder på. Är det ändå något som du inte förstår eller hänger med på är det bara att fråga Mikael via sidans inbyggda funktion så får du ett snabbt svar.

 

4. Produktbeskrivning och bruksanvisning
Här följer en genomgång av alla sidans funktioner samt en bruksanvisning. Vi uppdaterar självklart texten löpande i samband med utveckling av sidan.

 

Dagens giv
Den mest centrala delen i www.dagensbridge.se är de två dagliga givarna.

 

A-givarna är av lite högre svårighetsgrad och kommer allt som oftast från nyligen spelade tävlingar – antingen i utlandet eller innanför Sveriges gränser. Vi siktar på att så ofta som möjligt publicera spel med svensk anknytning men ibland blir det givar från annat håll.

 

B-givarna kommer oftast från någon form av undervisningsmaterial och är till för att du som är lite mindre rutinerad ska få lära dig mer. Läser du de här artiklarna kommer du att lära dig massor om grunderna i både spelteknik och budgivning.

 

Om ett typiskt bridgeord används i texten länkas där till sidans ordbok där du kan läsa på mer om hur konventionen fungerar eller vad termen innebär.

 

Från början får alla prenumeranter ett dagligt mail utskickat ungefär 01.00 med en kort ”teaser” och en länk till ”Dagens giv” så att det går fort att komma in och läsa. Notera att du förmodligen måste logga in även om du trycker på länken. Bra är också att notera att Dagens giv inte skickas ut via mail, utan allt finns på hemsidan (www.dagensbridge.se). Därför kan du utan problem stänga av påminnelsefunktionen om du inte vill ha den – antingen direkt i ett av mailen eller genom att kontakta Mikael. Vilken giv du får en länk till beror på om du valt A- eller B-nivå i dina inställningar på sidan.

 

De vanligaste, fasta, funktionerna på sidan med ”Dagens giv” (efter att man har loggat in) är:
1. Bjud med din partner
2. Planera spelet
3. Förklara budgivningen
4. Frågor om given
5. Läst artikeln
6. Glöm inte dagens färgbehandling


1) Här kan du testa att tillsammans med din partner bjuda de två mest intressanta händerna i ”Dagens Giv”. För att underlätta detta är det enkelt att skriva ut dem på vanligt papper. Du kan också öppna given direkt i ”Bjud med din partner” så att du inte riskerar att se för mycket innan ni ska bjuda dem. När ni är klara är det bara att läsa vidare och jämföra ert resultat med vad som faktiskt skedde vid bordet.

 

2) Här kan du välja om du vill planera spelföringen i det kontrakt som spelades vid bordet med samma utspel. Ibland finns det vägledande kommentarer men oftast får man klara sig själv. Det är också lätt att skriva ut spelproblemet. Även här finns möjligheten att öppna spelet direkt i ”Planera spelet” så du slipper att få se hur det satt.

 

3) Varje dag förklaras alla bud i den aktuella budgivningen under ”Förklara budgivningen” för att precis alla ska kunna följa med i vad som hänt. Detta gäller oavsett om det är en naturlig eller rent konventionell budgivning som det skrivs om. De mest intressanta delarna står förstås i själva artikeln.

4) Är det något som du undrar över? Något som vi missat? Då är det här funktionen för att ställa en fråga om Dagens giv – svar garanteras inom 24 h.


5) När du har läst klart en artikel kan du kryssa i denna ruta. På så sätt markeras given i ”Givarkivet” och du kan snabbt få en överblick på vilka artiklar du läst och inte läst. I ”Givarkivet” finns för övrigt givar från de senaste tre månaderna.


6) Detta är en länk till förstasidan för att du inte ska glömma bort att titta på ”Dagens färg”.

Startsida
Menyerna beskrivs separat längre ner.


I det översta blå fältet ute till höger finns möjligheten att teckna ett abonnemang. Det exakta innehållet hänger på om du är inloggad eller inte. Om man INTE är inloggad så kan man antingen teckna 1 månads gratis abonnemang, 1 års abonnemang eller lösa in ett presentkort.


Oavsett vilken möjlighet man vill utnyttja behöver man upprätta en personlig profil där du själv väljer användarnamn och lösenord. Alla fält markerade med en stjärna (*) måste fyllas i. Det är frivilligt att fylla i sitt medlemsnummer i Svenska Bridgeförbundet. Du ska, oavsett om det handlar om ett gratisabonnemang eller ej, fylla i fälten som rör ditt bankkort (kortnummer, giltighetstid och CVV-kod). Efter den period som du får gratis övergår nämligen alla abonnenter, i enlighet med de allmänna villkoren, till ett årsabonnemang för 365 SEK per år. Du kommer dock att få påminnelser innan din gratisperiod går ut så att du har tid att avanmäla dig från en fortsättning.


Är du inloggad har du möjlighet att teckna om/förlänga ditt abonnemang med 1 år. Detta gör du om du till exempel har bytt bankkort eller om du vill utnyttja ett existerande kampanjerbjudande. Har du däremot fått ett presentkort men redan prenumererar skickar du ett mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så förlänger vi ditt abonnemang direkt.


Den gröna rutan till höger är log-inområdet. Här kan du också få ett nytt lösenord om du glömt ditt gamla. När du har loggat in dyker istället ”Mina inställningar” upp – där kan du redigera din profil och se när ditt abonnemang går ut. I fältet ”Öppna giv i” kan du välja om du vill öppna ”Dagens giv” i ”Bjud med din partner”, ”Planera spelet” eller som vanligt.

 

Under denna ruta hittar du en länk till ”Fråga Micke”. Du kommer in i en mall där du enkelt kan fylla i en giv och/eller en budgivning och ställa din fråga i textrutan nedanför. Det går förstås bra att bara ställa din fråga i text. Du får ett personligt svar inom 24 timmar.

 

På förstasidan finns utöver rutorna ute till höger sex stycken textfält, som ser likadana ut oavsett om man är inloggad eller inte:
VAD ÄR DAGENS BRIDGE? En kort introduktion till sidan och vissa av dess funktioner.

NYHETER Här presenteras alla nyheter som dyker upp

DAGENS FÄRG Här kan du se ”Dagens färg” och fundera på vad som är rätt spelsätt. Därefter kan du se lösningen, men bara om du är inloggad. Varje dag kommer det en ny färg.

GRATISGIVAR Här ligger fem exempelgivar på de två olika nivåerna som alla har tillgång till.
GRATIS BRIDGESKOLA Här finns fem artiklar från Bridgeskolan som alla har tillgång till.

 

Huvudmenyn


Startsida
Länk till startsidan

 

Givarkiv
Det krävs inloggning för att man ska få tillgång till givarkivet (men det finns gratisexempel på startsidan). Här kan du läsa artiklar från tre månader tillbaka. När du kommer in startar du i den nuvarande månaden men kan enkelt bläddra bakåt i tiden. Om du använder dig av funktionen ”Läst artikeln” och kryssar i rutan när du läst färdigt en artikel markeras de lästa artiklarna med en bock och ändrar färg. Beroende på om du läser en A-

eller B-giv kommer du till motsvarande arkiv.

 

Bridgeskola
Det krävs inloggning för att man ska få tillgång till bridgeskolan (men det finns gratisexempel på startsidan). Här kan du träna din budgivning i massvis med olika situationer och göra quiz för att se om du har förstått vad du har läst. Du kan sortera artiklarna efter alfabetisk eller kronologisk ordning men också efter läst/oläst. Detta då precis som med ”Dagens giv” kan kryssa i en ruta efter att du läst något.


Ordbok
I Ordboken finns en beskrivning av många speciella bridgeuttryck. De allra flesta konventioner som dyker upp i ”Dagens giv” finns också beskrivna. Vi utökar förstås ordboken allteftersom fler termer dyker upp.


Fråga Micke
Det krävs inloggning för att man ska få tillgång till ”Fråga Micke”. Detta är samma sak som att trycka på rutan med samma rubrik nere till höger. Du kommer in i en mall där du enkelt kan fylla i en giv och/eller en budgivning och ställa din fråga i textrutan nedanför. Det går förstås bra att bara ställa din fråga i text. Du får ett personligt svar inom 24 timmar.


Galleri
Här läggs det upp bilder på svenska och utländska bridgespelare så du som läsare får ett ansikte på de namn som förekommer i artiklarna. Har vi en bild på en spelare som nämns i ”Dagens giv” så lägger vi förstås in en länk i texten.

 

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar