B-GIV

Viktiga mellankort

Vi räknar honnörspoäng för A, K, Q och J men vad är tiorna och niorna, de så kallade mellankorten, värda?
   
Giv: Syd. Zoner: Ingen.
Kontrakt: 6NT av Syd
Utspel: heartT
Vad gäller budgivningen kan man lägga märke till att Nord lugnt och fint bjuder 2club första varvet. Ny färg på en- eller tvåläget är ju rondkrav vilket innebär att partnern inte får passa. Med 4-4 i lågfärgerna är det också bäst att bjuda sina färger nerifrån. När Syd sedan visar 12-14 hp kan Nord i och för sig bara överblicka 32 hp (normalt brukar man säga att det krävs 33 för 6NT) men med klövertio och -nio som tillägg borde slam ha goda chanser.
 
Efter heartT i utspel kan Syd räkna till tio säkra stick. De sista två sticken kan komma från spadern eller klövern. Om spadern sitter 3-3 kan man resa två stick i den färgen men chansen för detta är faktiskt bara 36 %. Klövern ger dock, på grund av de viktiga mellankorten, de efterlängtade sticken så fort Väst har clubK eller clubQ - en chans på 75 %.
 
Spelplanen blir därför att maska i klöver inte en, inte två, utan hela tre gånger! Vinn första stick med heartJ och spela klöver till nian. Öst vinner med damen men oavsett vad han fortsätter med går du in på handen och spelar mer klöver till ny mask med tian. När den står är hemgången klar, det är bara att spela in handen och spela klöver till knekten.
 
Det här är en viktig färgbehandling som är värd att lägga på minnet. För att illustrera hur viktiga kort clubT och club9 kan vi kika på den här färgen:
A J 5 4
Bord
V
Ö
Hand
6 3 2
Här är det mycket osannolikt att vi ska kunna ta tre stick i färgen - den ska sitta 3-3 och Väst skall ha bägge honnörerna. Detta ger 9 % chans, jämför detta med de 75 % som vi fick när vi hade clubT och club9 på bordet. Om klöverfärgen sett ut så här hade det alltså varit rätt att istället satsa på att resa spadern.
Glöm inte Dagens Färgkombination
Klicka här så kommer du till framsidan där du kan se Dagens Färg.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar