A-GIV

Ett obetbart kontrakt

Ibland kan man som försvarare se att ett kontrakt är obetbart om spelföraren fullföljer sin plan. I sådana lägen kan det krävas lite fantasi för att få in honom på fel spår.
   
Giv: Öst. Zoner: ÖV.
Kontrakt: 5heart Dbl av Syd
Utspel: diamond3

Efter Östs öppningsbud tittade Syd en extra gång på de fördelaktiga zonerna och sina elva kort i två färger, något som ger alla händer extra mycket offensiv potential, innan han bestämde sig för 4heart. Efter Västs höjning bjöd Nord 5heart - ett bud som kan vara rätt av två anledningar. Det kan vara en bra offring och en bra dag kanske det till och med kan gå hem om ruterfärgen kan utnyttjas.

 

Västs ruterutspel var inte lyckat den här gången. Öst vann med esset och fortsatte i färgen då Syd förväntade sig att Väst skulle stjäla. När han följde ljusnade det dock betydligt för spelföraren. Han kunde nu se hemgången (med ett övertrick) om hjärtern satt jämnt genom att trumfa ut med heartK och hjärter till ess följt av fem varv ruter.

 

Som vi kan se ovanför var det precis så här det satt och man kan förvänta sig att spelföraren gick hem i sitt kontrakt. När han spelade heartK från handen såg dock Väst vad som väntade och följde i tempo med heartQ!

Detta såg förstås ut som en singelton så spelföraren skissade upp följande sits:

 
spades2
heartA T
diamondK Q J 7 6
clubJ 9 3
spadesA T 9 8 7 6
heartQ
diamond
clubT 8 5 4
N
V
Ö
S
spadesK Q J 5 4 3
heart8 5 3
diamond
clubA Q
 
spades-
heartK J 9 7 6 4 2
diamond
clubK 7 6 2
För att nu gå hem i kontraktet krävdes lite omsorg. Spelföraren tog över med heartA och tänkte spela höga ruter tills dess att Öst stjäl i. När han gör det är det bara att stjäla över och fortsätta med en låg trumf till heartT för att kunna åtnjuta resten av de höga rutersticken. Vi kan bara anta att spelföraren såg mycket förvånad ut när Väst stal den första rutern och spelade klöver till partnerns ess för en bet.
Glöm inte Dagens Färgkombination
Klicka här så kommer du till framsidan där du kan se Dagens Färg.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar