B-GIV

Den farliga handen

Begreppet den "farliga handen" är viktigt för spelföraren eftersom man bör försöka hålla denne ute ur spelet.
   
Giv: Öst. Zoner: NS.
Kontrakt: 3NT av Syd
Utspel: spades4
Väst startar med sin femte högsta spader som går till spadesJ och spadesK. Med detta stick kan spelföraren räkna till åtta säkra stick. Klöverfärgen är den färg som erbjuder bäst chans till ett nionde. När man kan maska åt båda hållen i en färg är det ofta bra att överväga vilken hand man helst vill ska komma in om masken skulle spricka. Med andra ord: Vem av Öst och Väst är den farliga handen?
 
Med spadesQ på handen är det som inte får hända att Öst kommer in och kan spela spader genom spadesQ till Västs förmodade AT. Om däremot Väst kommer in är det återstående spaderhållet skyddat. Därför skall man efter att ha vunnit stick ett spela klöver till bordets kung och spela klöver till mask med tian. Kommer Väst in på clubQ riskerar man inte att tappa fyra spaderstick, och har tio stick säkrade, och skulle masken vinna, som här, har man minst nio stick. När klövern dessutom sitter jämnt fördelad blir det två övertrick. Maskar man i klöver åt andra hållet kommer däremot Öst in på sin dam och spelar spader för en snabb bet i kontraktet.
Glöm inte Dagens Färgkombination
Klicka här så kommer du till framsidan där du kan se Dagens Färg.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar