A-GIV

Bertheaus bluff

I OS-finalen i Lille 2012 mötte det öppna svenska landslaget Polen. Det dök upp många spektakulära givar under de tre dagar som spelet försiggicks men här bjöds det på spänning så det räckte och blev över. Peter Bertheau fick chansen att visa att han är en kreativ bridgespelare som också har talang för poker.
   
Giv: Öst. Zoner: Alla.
Kontrakt: 7heart av Öst
Utspel: spades3
Efter att Per-Ola Cullin öppnat med 2heart och polske Buras klivit in med 4diamond för att visa en duglig tvåfärgshand med spader och ruter visste Bertheau att båda sidor hade fin anpassning. Med sin fina hand trodde han på minst lillslam, men då Nord borde ha många spader fanns förmodligen en billig offring för deras sida. Många hade inte noterat detta och antingen bjudit 6heart eller slaminviterat på något sätt men Peter prövade något helt annat.
 
För att om möjligt få behålla kontraktet inledde han med mycket beskedliga 4heart med planen att sedan bjuda hjärter över Nords kommande spaderbud. Även om man stannade för lågt skulle det kunna vara så att NS:s spaderoffring kostade mindre än de poäng man fick in i utgång och att man därför ändå skulle gå plus. När Nord hoppade till 5spades som passades runt till honom bjöd han 6heart, ett bud som Nord snabbt bjöd över med 6spades. Nu var det så dags att fullfölja planen med 7heart som han hoppades få spela. Nord hade nu svårt att genomskåda vad som skett. Vem tror på 7heart när man nöjt sig med 4heart första gången? Han dubblade och som vi kan se var kontraktet lättspelat. Vid andra bordet spelade NS 6spades dubbelt med en bet vilket gav Sverige 20 imp i storsegern som alltså gav ett OS-guld. Peter tilldelades också IBPA:s pris för bäst bjudna hand under året för hans kreativa lösning på problemet.
Glöm inte Dagens Färgkombination
Klicka här så kommer du till framsidan där du kan se Dagens Färg.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar