Starka återbud

Ibland har man turen att få bra kort. Vad återbjuder du som Väst efter följande inledning?

Väst Nord Öst Syd
1diamond Pass 1heart Pass
 ?      

1. spades K 7  heartdiamond A K Q 6 3  club A K 9 4 3

2. spades A Q 4 3  heart Q 7  diamond A J 9 3  club A Q 4

3. spades A K 6 5  heart A Q 4  diamond K Q 9 4  club 9 2

4. spades K Q J 7  heart A J 4 3  diamond A J 9 4 2  club -

5. spades K J 8  heartdiamond A K Q 9 8 4 3  club A 8


1. 3club. Partnern får passa på 2club, så du får hoppa till 3club för att kräva till utgång med dina riktigt bra 19 honnörspoäng.

2. 2NT. Hopp till 2NT visar 18-19 honnörspoäng och en balanserad hand. Det är en av få gånger som det är ok att hoppa över att bjuda din högfärg.

3. 1spades. Alldeles nyss var det rätt att bjuda 2NT på den här handtypen men här sitter alla honnörspoäng i våra färger samt partnerns - inga i klöver. Detta gör att det är bättre att bjuda vår spader och låtsas som att vi har en obalanserad hand.

4. 4club. Med trumfstöd, bra kort och en kortfärg finns en specialare att ta till - splinter. Hoppet till 4club behövs inte till något annat (med bra kort och klöver bjuder vi ju 3club) så vi låter det budet få precis den här betydelsen. 

5. 3NT. Handen är för stark för ett hopp till 3diamond med sina dryga åtta stick. Att riskera ett pass under utgång är därför inte aktuellt. Ett hopp till 3NT visar dessutom just den här handen - genomgående ruterfärg och håll i sidofärgerna. Hjärtern får partnern stå för, han har ju ändå bjudit den färgen.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar