Spärröppningar

Med en spärröppning menar man ett högt öppningsbud, treläget eller högre, som framförallt är tänkt att sätta käppar i hjulet för motståndarna. För att en hand ska vara perfekt krävs tre saker: en bra färg, mindre än öppningsstyrka och inte någon fyrkorts högfärg vid sidan av din långa färg. Med detta sagt, vad öppnar du med med följande händer (där ingen är i zonen om det påverkar ditt val)?

1. spades A 7 6 5  heart 4  diamond K J 9 8 6 5 4  club 8

2. spades 6 5  heart K Q T 8 6 4 3  diamond 9 8 4  club 2

3. spades A 9 2  heart K 5 2  diamond -  club K 9 8 6 4 3 2

4. spades A K J 8 5 4 3 2  heart 9  diamond K T 7 4  club -

5. spades 6  heart 8 2  diamond Q 9 2  club A K Q J 9 5 2

1. Pass. 3diamond är frestande med den hyfsade sjukortsfägen, men man bör som nämndes tidigare inte ha en fyrkorts högfärg vid sidan. Risken är helt enkelt för stor att det är spader som skulle ha spelats - en färg som blir svår att hitta om du öppnar med spärrbudet 3diamond.
 
2. 3heart. Bra sjukortsfärg, inte öppningsstyrka och inte fyra spader gör detta till en utmärkt spärröppning. Med samma hand men en hjärter mindre hade du öppnat med 2heart.

3. 1club. Med så här dålig klöverfärg rekommenderas inte 3club. Med bra försvarsvärden och en långfärg är det faktiskt ok att pruta en poäng och öppna på enläget istället. Skulle vi öppna med 3club blir det dessutom mycket svårt att undersöka om hjärter eller spader eventuellt ska vara trumf istället.

4. 4spades/1spades. Man kan mycket väl tänka sig att öppna med 4spades med sin starka åttakortsfärg men med 11 hp och exotisk fördelning är det också klart acceptabelt att nöja sig med 1spades första gången för att sedan bjuda mer.
 
5. 3NT(!)/1club. Med en genomgående färg är det inte bra att spärröppna då partnern aldrig kan se att vi har sju stick där i ett sangkontrakt. Om du har kommit överens om att spela konventionen "3NT Gambling" (genomgående lågfärg utan sidokonnörer) så kan du öppna med det budet, annars tar du det lugnt med 1club.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar