Öppningsbud

Eftersom öppningsbudet är den första delen av att beskriva din hand är det viktigt att du väljer rätt bud. Vad öppnar du med på följande händer?

1. spades Q 6 5  heart K J 7 3 2  diamond Q  club Q J 9 2

2. spades A 6  heart J 9 7 5 4  diamond A K Q J 2  club 7

3. spades A J 5 4  heart Q 8 6 5  diamond K  club A Q 8 2

4. spades Q J T 9 7 6 5 3  heart -  diamond K J 9 2  club 7

5. spades 7 6  heart J 5 4  diamond 10  club A K Q J 7 5 4

1. Pass. Med 11 honnörspoäng är det helt ok att öppna om du har en obalanserad hand. Den här gången har du dock en singeldam, inga ess (de är lite undervärderade) och inga mellankort (tior och nior). Detta gör att det är korrekt att motstå frestelsen med ett pass.

2. 1heart. Med två femkortsfärger är det korrekt att öppna med den högsta.

3. 1club. Med den beryktade marmic-fördelningen, 4441, finns det tre möjliga trumffärger. I och med detta är det bäst att försöka spara på utrymmet och öppna med sin lägsta färg. Om du frestades att öppna med 1NT eftersom din singelton var kungen var du inte helt fel ute. Men då du har ett lätt återbud (1spades) om du öppnar med 1club är det ett onödigt avsteg från "boken".
 
4. 4spades. Oavsett zoner har du tillräckligt många och bra spader samt tillräckligt spelstark hand för att öppna med 4spades. Med en spader mindre hade du nöjt dig med 3spades.

5. 3NT/1club. Här beror det på vad du har kommit överens om med din partner. Om ni spelar med konventionen "3NT Gambling" är den här handen perfekt med helt solid klöver och inga sidohonnörer. Spelar du inte så är det korrekt att öppna med 1club, du har alldeles för bra kort för att öppna med ett spärrbud.

Prenumerationer

Dagens Bridge i Sverige slås inom kort ihop med den danska motsvarigheten. På grund av detta kan du inte längre upprätta en ny prenumeration på den svenska sidan.

Du är välkommen att gå in på www.dagensbridge.dk och testa en månad gratis där.

Det är den danske Lars Blakset som håller i den sidan, som du säkert kommer att trivas med.

Sj Popup

Användarinloggning

Denna sida använder cookies - Om du inte väljer att ändra dina inställningar godkänner du dettaLäs mer
jag accepterar